Als een gesprek eenmaal op gang is, redden we ons meestal wel. Maar hoe spreek je iemand aan? Probeer deze openingszinnen eens.

Markeert dit jaar het begin van je carrière en is de netwerkborrel een nieuw fenomeen voor jou? Neem dan onze adviezen voor borrelen voor beginners eens door. Heb je al een baan, dan heb je hopelijk iets gehad aan onze gespreksonderwerpen voor de kerstborrel.

Netwerken kan heel gezellig en ontzettend handig zijn, maar nieuwe mensen ontmoeten is niet altijd makkelijk. Hoe knoop je een gesprek aan met iemand die je interessant vindt? Om je daarmee te helpen, heeft de redactie van The Daily Muse een fraai overzicht gemaakt van de beste openingszinnen.

De klassiekers

Hiermee kun je weinig fout doen. Vraag gewoon wat mensen doen of waarom ze op de netwerkborrel zijn:

1. ‘Ik ken hier niet zo veel mensen, dus ik wil mezelf graag even voorstellen. Ik ben …’

2. ‘Dus, wat doe jij precies?’ Zo laat je eerst de ander aan het woord en kun jij ondertussen bedenken hoe je gesprek het best verder kunt aanpakken.

3. ‘Wat heeft jou hier vandaag naartoe gebracht?’

4. ‘Hoe gaat je dag tot zover?’

5. ‘Wat is jouw verhaal?’ Met deze geef je het podium compleet aan je gesprekspartner en krijg je direct te horen wat hem of haar interesseert.

Location, location, location

Je hebt per definitie iets gemeen met de persoon die je gaat aanspreken. Je bent op dezelfde plaats, op de borrel waar jullie allebei op af zijn gekomen. Jullie zijn dezelfde hapjes en drankjes aan het nuttigen. Dit zijn allemaal dingen die je kunt gebruiken in je openingszin:

6. ‘Ik kan maar niet stoppen met deze hapjes, heb jij ze al geprobeerd?’

7. ‘Hoe heb jij over deze netwerkborrel gehoord?’

8. ‘Wat is het koud/warm hier, hè.’ Oké, misschien is dat niet eens zo, maar je gesprekspartner zal het eens of eens met je zijn en voilà, je bent aan het praten.

Hoe spreek je iemand aan? 30 openingszinnen voor op de #netwerkborrel

9. ‘Ik ben een beetje overweldigd door alle informatie die we hier kregen. Steekt er voor jou iets speciaals bovenuit?’

10. ‘Wat een prachtige locatie! Ben je hier weleens eerder geweest?’

Het nieuws

Wat er in je stad of in de wereld gebeurt, heb je natuurlijk ook gemeen met de mensen om je heen. Het is niet handig om een verhit politiek debat te beginnen, maar er zijn natuurlijk genoeg luchtige zaken uit de actualiteit om op in te haken tijdens zo’n netwerkborrel:

11. ‘Wat vind jij eigenlijk van de ontwikkelingen rond …?’

12. ‘Wat een opvallend nieuws allemaal hè, deze week?!’

13. ‘Heb je toevallig het nieuws gezien vandaag? Ik heb het gemist, maar ben heel benieuwd wat er gebeurd is met …’

14. ‘Heeft het je veel moeite gekost om hiernaartoe te komen?’ (Niet per se actueel, maar mensen maken zich altijd druk om het verkeer, dus hier komt vast een verhaal uit).

15. ‘Heb je die wedstrijd van gisteren gezien?’ Deze had ook zo bij de klassiekers gekund. Wel even oppassen dat je geen ruzie begint met een fan van het “verkeerde” team.

Voor introverte mensen

Als je een beetje introvert bent, is zo’n ruimte vol vreemde mensen al helemaal een uitdaging. Het advies van The Daily Muse is dan om op zoek te gaan naar iemand die er een beetje eenzaam uitziet. Die man of vrouw is vast aan het wachten tot iemand hem of haar aanspreek. Wees die persoon, en open met een van deze zinnen:

16. ‘Deze netwerkborrels kunnen echt druk zijn. Hier is het wat rustiger, mag ik even bij jou komen zitten?’

17. ‘We zijn hier allebei alleen in dit hoekje, dus ik zal mezelf maar even voorstellen.’

18. ‘Wat heb je leuke kleren aan!’ Deze is wat persoonlijker en minder zakelijk, wat als het goed is beide personen op hun gemak brengt.

19. ‘Ik probeer nieuwe mensen te ontmoeten in plaats van met bekenden te praten.’

20. ‘Zo, wat heb ik een hekel aan netwerken zeg.’ Gebruik deze dus alleen als je het gevoel hebt dat je met een medestander te maken hebt. Als het werkt, kun je lekker samen klagen over de netwerkborrel.

Grappig

Gebruik vooral niet de grap waarbij je vraagt hoeveel een ijsbeer weegt (genoeg om het ijs te breken). Maar een beetje góéde humor is natuurlijk een ontzettend handige manier om eventuele ongemakkelijkheid weg te nemen en een leuk gesprek te beginnen. Enkele suggesties:

21. ‘Ik ben wel heel erg underdressed voor deze netwerkborrel.’ (zelfspot)

22. ‘Ik ben hier eigenlijk alleen maar voor de kaasstengels.’

23. ‘Op een schaal van 1 tot drinkbaar, hoe is die Chardonnay?’

24. ‘Heb je die Japanse “Attack of the Raptor” video al gezien?’

25. ‘Ik ken hier alleen de barman, en ook pas sinds twee minuten. Mag ik me even voorstellen?’

Totale willekeur

Als de rest niet werkt, of je ze te afgezaagd vindt, kun je altijd nog de volgende openingszinnen gebruiken:

26. ‘Weet je nog een goede sushitent in de buurt?’

27. ‘Ben jij niet vrienden met …?’ Deze kun je ook gebruiken als je het helemaal niet meent. De persoon tegenover je zal met ‘nee’ antwoorden, maar je bent nu wel in gesprek.

28. ‘Jullie hebben zo te zien veel meer lol dan de vorige groep waar ik mee sprak.’ Hiermee spreek je natuurlijk mensen aan die het duidelijk al naar hun zin hebben. Sluit aan!

29. ‘Als ik je één vraag niet zou mogen stellen, welke is dat dan?’

30. ‘Ik schrijf een artikel over de beste en slechtste openingszinnen. Heb jij nog leuke voorbeelden gehoord vandaag?’

27-12-2013  https://www.intermediair.nl/carriere/werk-en-leven/werk-prive-balans/30-openingszinnen-voor-op-de-netwerkborrel?policy=accepted&utm_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F